PROFESSOR/DOCTOR HONORIS CAUSA

ПОЧЕСНИ ПРОФЕСОРИ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ “СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ - БИТОЛА 

 • Проф. д-р Чарлс Кнуди, Државен Универзитет – Талахаси, Флорида, САД (06.12.1996)
 • Проф. д-р Владимир Бољшаков, Дњепропетровска Академија, Дњепропетровск, Украина (06.12.1996)
 • Проф. д-р Енвер Хасаноглу, Гази Универзитет Анкара, Турција (23.04.1999)
 • Проф. д-р Албер Маруани, Универзитет Софија Антиполис, Ница, Франција (28.02.2008)
 • Проф. д-р Енвер Дуран, Тракиски Универзитет, Едрене, Турција (06.12.2010)
 • Проф. д-р Златимир Димчовски, ЦЕРН, Швајцарија (07.12.2011)
 • Проф. д-р Џемал Талуг, Универзитет во Анкара, Турција (25.04.2012)
 • Академик Горазд Росоклија, Колумбија Универзитет Њујорк, САД (25.04.2012)
 • Проф. д-р Алекса Бјелиш, Универзитет во Загреб, Хрватска (06.12.2012)
 • Проф. д-р Мајкл Дозер, ЦЕРН, Швајцарија (06.12.2012)
 • Проф. д-р Петер Рау, (06.12.2012)
 • Себастијан Кемпген, Универзитет во Бамберг, Германија (05.12.2013)
 • Јозеф Лауринчик, Универзитет Константин Филозоф, Нитра, Словачка (05.12.2013)
 • Проф. д-р Владимир Бумбаширевиќ, Универзитет во Белград, Србија (05.12.2014)
 • Проф. Љубиша Митровиќ, Универзитет во Ниш, Србија (05.12. 2014)

ПОЧЕСНИ ДОКТОРИ НА НАУКИ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ “СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“- БИТОЛА

 • Професор Владимир Костов, писател (06.12.2010)
 • М-р Хајнц Ринас, Штајнбајс Универзитет Берлин (07.12.2011)
 • Проф. д-р Џонатан Елис, Кралски колеџ Лондон (25.04.2012)
 • Професор Ролф Голоб, Педагошки универзитет – Цирих, Швајцарија (05.12.2013)
 • Академик Грозданка Гојков, Србија (24.04. 2015)
 • Господин Тома Фила, адвокат од Белград (22.04.2016)
 • НЕ г. Рудолф Шустер, поранешен Претседател на Словачката Република (12.09.2016)
 • Д-р Срѓан Дармановиќ, редовен професор на Правниот факултет на Универзитетот на Црна Гора и Министерза надворешни работи на Црна Гора (22.11.2018)

ПРОФЕСОР ЕМЕРИТУС

 • Академик Глигор Каневче, Технички факултет – Битола (05.12.2013)

Scroll to Top